Skillnaden mellan varmvattenberedare och värmepump

2025-04-25

I dagens moderna hushåll finns det flera alternativ för uppvärmning av vatten och bostäder, vilket kan göra det förvirrande att välja rätt system för just dina behov. Två vanliga lösningar som ofta nämns är varmvattenberedare och värmepumpar – men vad är egentligen skillnaden mellan dem?

Trots att båda har med värme att göra fyller de olika funktioner, arbetar på olika sätt och passar för olika situationer. Den ena är i huvudsak en förvaringsenhet för varmvatten medan den andra är ett system som flyttar värme från en plats till en annan.

Vad är skillnaden?

Den grundläggande skillnaden mellan en varmvattenberedare och en värmepump ligger i hur de fungerar och vad de är designade för. En varmvattenberedare är i princip en isolerad tank som värmer och lagrar varmvatten för användning i hushållet. Den används främst för att få varmt vatten i kranar, duschar och för olika hushållsapparater.

En värmepump däremot är ett mer komplext system som flyttar värmeenergi från en plats till en annan. Istället för att skapa värme direkt, som en varmvattenberedare gör, fångar värmepumpen upp befintlig värme från exempelvis utomhusluften, marken eller grundvattnet och flyttar den dit där den behövs – antingen för att värma upp huset eller för att värma tappvarmvatten.

Värmepumpen kan alltså användas både för uppvärmning av bostaden och för att värma vatten, medan varmvattenberedaren enbart är till för att värma vatten. En annan viktig skillnad är energieffektiviteten – värmepumpar är generellt sett mer energieffektiva eftersom de flyttar värme istället för att skapa den från grunden, vilket kan ge betydande besparingar på elräkning över tid.

Behöver man både och?

Många funderar över om de behöver både en varmvattenberedare och en värmepump i sitt hem. Svaret beror faktiskt på ditt värmesystem och dina specifika behov.

I många hus med värmepump behövs faktiskt fortfarande någon form av varmvattenberedare. Värmepumpen producerar värme, men varmvattnet behöver lagras någonstans – och det är där varmvattenberedaren kommer in. Vissa typer av värmepumpar har en inbyggd varmvattenberedare, medan andra kräver en separat tank.

För dig som har en luft/luftvärmepump gäller att denna bara värmer luften i bostaden och inte alls påverkar varmvattnet. Då behöver du definitivt en separat varmvattenberedare för dusch och kranar.

Om du istället har en berg-, jord- eller luft/vattenvärmepump som är kopplad till husets värmesystem, kan denna oftast värma både huset och tappvarmvattnet. Men även här behövs en tank för att lagra det varma vattnet, även om den kan vara integrerad i systemet.

Ta hjälp av rörmokare med installationen

Oavsett om du väljer en varmvattenberedare, värmepump eller en kombination av båda är det viktigt att få hjälp med installationen av en professionell rörmokare. Installationen av dessa system är komplicerad och kräver expertkunskap inom både VVS och i vissa fall även el.

En erfaren rörmokare kan hjälpa dig med att välja rätt storlek och typ av system för ditt hem och dina behov. Om du exempelvis bor i centrala Stockholm kan en rörmokare Östermalm ge dig råd om vilka lösningar som fungerar bäst i äldre fastigheter som är vanliga i området.

Felaktig installation kan leda till ineffektiv drift, högre energikostnader eller i värsta fall vattenskador. Dessutom kan garantin på din utrustning påverkas om installationen inte utförs av en certifierad rörmokare. De säkerställer att allt installeras enligt gällande byggregler och säkerhetsföreskrifter.

Fler nyheter